Paradentose

Tjek af parodontose

Sundt tandkød kendetegnes ved at ligge stramt omkring tænderne, at være lyserødt og ikke at være udsat for blødning under og efter tandbørstning.
Paradentose betragtes som en almindelig tandsygdom, der kendetegnes ved en betændelsestilstand i tandkødet, fibre omkring tændernes rødder eller den omgivende kæbeknogle. Betændelsen, der opstår i den begyndende fase af paradentose, er skyld i en langsom nedbrydelse af tandkød og knogle, hvilket gør tænderne løse og i sidste ende kan føre til tab af en eller flere tænder.

Symptomer på paradentose

Paradentose opstår, hvis bakterier fra madrester og lign. i en længere periode får mulighed for at samle sig langs tandkødsranden. Oprindeligt klassificeres problemet som en tandkødsbetændelse med mulighed for at videreudvikle sig til egentlig paradentose, og derfor kan sygdommen behandles, såfremt der kun er tale om betændelse.

Mennesker af alle aldre kan være udsat. Får betændelsen lov til at udvikle sig, uden behandling, kan paradentose forårsage ømme og løse tænder, og selvom sygdommen derefter behandles, genvindes tandens fæste ikke.

Kendetegn på betændelse i tandkødet:

  • Vedvarende dårlig ånde
  • Tandkødet får en rødlig farve og bliver hævet og ømt, hvilket øger risikoen for blødning ved f.eks. tandbørstning eller brugen af tandstikker.

Behandling og forebyggelse

Inden behandlingen igangsættes er det vigtigt, at patienten forstår, at behandlingen ikke har til formål at helbrede patienten i ordets traditionelle forstand, men at behandlingen foretages for at stoppe muligheden for at paradentose udvikler sig yderligere. Såfremt patienten er skyldig i en mundhygiejne, der er utilstrækkelig eller ikke eksisterende, betragtes behandlingen blot som et forsøg på at nedsætte hastigheden på sygdommens udvikling.

Tandkødsbetændelse
Tandlægen foretager en behandling, der fjerner tandsten og belægninger på tænderne, og efter behandlingen er det patientens opgave at holde sine tænder rene. På den måde kan tandkødsbetændelse bekæmpes og forsvinde inden for et par dage, men tandkødsbetændelse kan opstå når som helst, såfremt mundhygiejnen ikke opretholdes.

Paradentose
Tandlægen vil foretage en tandrodsrensning, hvor tandsten, plak og bakterier fjernes. Tandlægen giver i forbindelse med rensningen en grundig instruktion i mundhygiejne, således at patienten selv kan være med til at forhindre, at sygdommen yderligere udvikler sig samt at forebygge fremtidige angreb.

Behandlingen kan kræve lokalbedøvelse, afhængigt af tandkødets ømhed og dybden på tandkødslommerne. I nogle tilfælde kan det være en nødvendighed at foretage en tandkødsoperation, der har til formål at reducere tandkødslommerne, og at gøre en yderligere grundig rensning muligt.

Efter endt behandling, såfremt der foretages en operation, vil patientens tænder virke længere, og de kan i starten være en anelse løse. Rutinemæssige besøg hos en tandlæge er afgørende træk i kampen mod fremtidig paradentose.

 

Kontakt

Nørrebrogade 148
2200 København N
Telefon: 35 83 00 33
CVR: 13163987

Mail:peter@tillge.dk
Vi modtager ikke tidsbestilling og afbud på mail
Du kan booke eftersyn online hos vores tandplejere på Nørrebro

Er der noget at bemærke med tænderne bedes du venligst kontakte os på 35830033

Hvis du ønsker et prisoverslag, er det nødvendigt, at vi ser dig fysisk her på klinikken

SitemapVi modtager også mastercard og MobilePay!

Patient information

Klik her for gode råd om daglig tandpleje, aktuelle artikler og links: Patient information

Tandlæge information

Er du tandlæge? Læs hvordan vi kan hjælpe dig - Klik her

Andre artikler

Tandlæge i København

Indilife.dk