Fyldninger

Tjek af fyldninger

Størstedelen af os har på et eller andet tidspunkt i vores liv fået foretaget en eller flere fyldninger i tænderne. En fyldning, også kendt under betegnelsen plumbe, kan laves i flere forskellige former og materialer, alt afhængigt af tanden og hullet, der skal fyldes.

En konsultation med en tandlæge anbefales, således at der kan planlægges en relevant behandlingsperiode. Herefter foretages en undersøgelse af den pågældende karies-ramte tand, der har til formål at vurdere, om en fyldning er løsningen på problemet, eller om andre metoder skal tages i brug.

Behandling af fyldninger

Inden indgrebet påbegyndes, kan tandlægen på patientens opfordring, bedøve den pågældende tand og eventuelt området omkring den.
Tandlægen borer den ramte del af tanden væk, således at hullet ikke har mulighed for at vokse yderligere, hvorefter hullet fyldes med et anbefalet materiale.

Derefter benyttes der UV-lys, for at hærde det konkrete materiale, og til sidst kan tandlægen vælge at slibe fyldningen til, for at sikre, at tanden passer med de omkringliggende tænder.

Selvom smerter ikke opstår ved selve fyldningen eller efter behandlingen er overstået, kan det godt forekomme ved boring inden fyldning. Der er risiko for, at tandlægen kan komme til at ramme de nerveender, vi alle har i tænderne.
De følsomme nerver kan også irriteres af det kolde vand, der under boring benyttes af tandlægen for at skylle tanden. Foruden flugten fra smerten, er en stor fordel ved fyldning, at patienten kan beholde sin naturlige tand.

Materialer til fyldninger

Før i tiden, når der skulle foretages behandlinger af denne type, valgte de fleste tandlæger at anvende amalgam, en kombination af sølv og bl.a. kviksølv, specielt til fyldning af huller i de inderste kindtænder. Materialet har ej høj slidstyrke og kan modstå den belastning der opstår når der tygges i al almindelighed.

I nyere tid har anvendelsen af plastmaterialer stødt indhentet amalgam, og det skyldes især, at plastmaterialer i dag næsten er lige så stærke og ser betydeligt pænere ud.

Plastfyldninger har også den særlige egenskab, at de kan farves, således at fyldningen kan usynliggøres, hvor amalgamfyldninger har en høj synlighed på grund af den konstante mørke farve. Amalgam består af kviksølv, der betragtes som ekstremt miljøskadeligt og i større mængder sundhedsskadeligt, og der er konstateret tilfælde af bivirkninger og efterfølgende allergi.

Som et alternativ til anvendelsen af amalgam og plast findes guld, titan eller porcelæn inlays. Hvor de originale fyldninger kan foretages hos en tandlæge, skal inlays støbes hos en tandtekniker, og anvendelsen af guld eller titan er en del dyrere end amalgam og plastfyldninger.

Porcelæn har samme fordel som plastfyldninger, nemlig at farven passer til resten af tandsættet, men materialet er svagt og anvendes derfor hovedsageligt i de forreste tænder.

 

 

Vi søger ekstra plads

Måske kan du hjælpe os?

VI SØGER: LOKALE TIL AFHOLDELSE AF MØDER, MEDITATION OG SELVHJÆLPSSESSIONER EN-TIL-EN I DEN INDIANSKE TRADITION

Vi søger et lokale centralt i København – meget gerne Kbh. N. Det kan være et baghus, en gammel garage eller lignende (ikke et værelse i en lejlighed, med mindre de er adskilt). Og det skal helst ikke være for ‘fancy’. Minimum 15-20 m2. Gratis eller meget billigt, da det er baseret på ikke-profit aktiviteter. Det kan være, at du, eller en du kender, har et egnet lokale stående og synes det kunne være sjovt at hjælpe nogle mennesker og skabe noget liv og god energi i det.

Kontakt venligst Peter Tillge på rie@tillge.dk / 50 70 02 22 (SMS)

Kontakt

Nørrebrogade 148
2200 København N
Telefon: 35 83 00 33
Fax: 35 83 28 33

Vi modtager også mastercard!

Patient information

Klik her for gode råd om daglig tandpleje, aktuelle artikler og links: Patient information

Tandlæge information

Er du tandlæge? Læs hvordan vi kan hjælpe dig - Klik her

Andre artikler

Tandlæge i København

Indilife.dk

Indiworks logo

Klinikken holder lukket følgende dage fra den 15-04-2019 til og med den 22-04-2019.

Samt dagende d. 30 og 31 maj 2019