Rygestop og tandproblemer

Mange tandlæger/tandplejere har gennem årene oplevet rygere som efter ophør med rygning har fået blødende tandkød  som langt overstiger hvad de normalt har haft

Det har længe været opfattelsen at det kan forklares med at blodkarrene (kapillærerne) gendannes og dermed giver øget gennemblødning, eller kunne der findes en anden forklaring?

Det kunne der, ja:

Rygere har mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle paradentose (tændernes fæste-tab) som ikke-rygere. Nikotinen i tobakken får blodkarrene i tandkødet til at trække sig sammen, hvorved næring/ilten til vævet nedsættes. Derfor er tandkødsbetændelse eller paradentose vanskelig at diagnosticere hos rygere, da tandkødet næsten ikke bløder og umiddelbart ser sundt ud. Når så en ryger stopper med at ryge, stoppes tilførelsen af nikotin til blodbanen, og der kommer derfor en øget tilstrøming. På dette tidspunkt er tandkødsbetændelsen blevet så fremtræden, at den forhenværende ryger vil opleve ømt og blødende tandkød.

Knogletabet/paradentose hos rygere er også større end hos ikke-rygere. Det er cigaretrøgens skadelige stoffer, der direkte påvirker knoglecellerne. Det er også velkendt, at rygning påvirker immunforsvaret i en uheldig retning. Desuden er der påvist sammenhæng mellem stress og paradentose. Med alderen nedsættes modstandskraften i vævet ofte.

Det kan være svært selv at mærke hvor fremskreden paradentosen er og det er derfor vigtigt, at tænderne og tandkødet bliver kontrolleret med jævne mellemrum af tandlægen/tandplejeren efter behandlingen. Det kan ofte være nødvendigt at komme med kortere intervaller de næste 9-12 måneder efter rygestop, da der ofte kan ses en markant forværring af tandkødets tilstand.

De vigtigste risikofaktorer for udvikling af
paradentose/tandkødsbetændelse:

Dårlig mundhygiejne
Stress
Rygning af flere end 10 cigaretter om dagen
Diabetes mellitus type 1 (sukkersyge)

Symptomer på paradentose/tandkødsbetændelse
(gingivitis):

Hævet og rødt tandkød
Ømhed/smerte i tandkødet
Blødning ved tandbørstning
Dårlig ånde/smag
Løsning af tænder (pga. knoglesvind)

Læs evt. mere om tandkødsbetændelse her.

Kontakt

Nørrebrogade 148
2200 København N
Telefon: 35 83 00 33
CVR: 13163987

SitemapVi modtager også mastercard og MobilePay!

Patient information

Klik her for gode råd om daglig tandpleje, aktuelle artikler og links: Patient information

Tandlæge information

Er du tandlæge? Læs hvordan vi kan hjælpe dig - Klik her

Andre artikler

Tandlæge i København

Indilife.dk